Persbericht

Rien Monshouwer geeft het estafettestokje door

expositie

Clara Palli Monquilod, Floris Kruidenberg,Johan Gustavsson
bij kunstenaarsinitiatief JCA DE KOK

Tussen 27 maart en 18 april 2010 presenteert JCA DE KOK werk van de kunstenaars Clara Palli Monquilod (Spanje), Floris Kruidenberg (Nederland) en Johan Gustavsson (Zweden).
JCA De KOK is een nieuw kunstenaarsinitiatief aan de Lange Beestenmarkt in Den Haag, dat in september 2009 de deuren opende voor het publiek.
Rode draad in het programma van het initiatief is de uitwisseling tussen verschillende generaties van kunstenaars. “Mid career kunstenaars”, aanstormend talent en gevestigde namen reageren op elkaars werk in spannende, onverwachte tentoonstellingen.

In het kader van deze uitwisseling werd de Haagse kunstenaar Rien Monshouwer uitgenodigd als curator. Monshouwer, die in november 2009 bij JCA DE KOK exposeerde, geeft al meer dan 15 jaar les op de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Als docent heeft hij de start van meerdere generaties kunstenaars van dichtbij gevolgd. Voor deze tentoonstelling koos hij drie kunstenaars die als student reeds opvielen door hun onderzoekende, filosofische instelling.

Clara Palli Monquilod wordt gevraagd om de intrigerende manier waarop zij het begrip kunst aan de orde stelt. Op speelse wijze ontmantelt zij in haar werk artistieke clichés.

Het werk van Floris Kruidenberg boeit  door de schijnbaar wetenschappelijke aanpak. Zijn beelden worden opgebouwd volgens een strenge eigen logica, die uitmondt in associatieve en surreële voorstellingen.

De poëtische tekeningen, schilderijen en objecten van Johan Gustavsson ontroeren door hun melancholie. In het ‘lelijke’ en onvolmaakte zoekt hij de uitdrukking van individualiteit en menselijkheid. Hij laadt zijn werk op met ideeën over energie en intuïtieve kennis, zodat ze, bij wijze van spreken, gaan gloeien.

Clara Palli Monquilod, Floris Kruidenberg en Johan Gustavsson zijn tevens als organisatoren en curatoren verbonden aan het Haagse kunstenaarsinitiatief 1646.

In de tentoonstelling bij JCA DE KOK tonen zij tekeningen, installaties en videowerk .
De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 27 maart om 16 uur.

openingstijden: vr, za, zo 13u – 17u
looptijd tentoonstelling 27 maart – 18 april 2010