Persbericht


‘Ergens tussen de chaos en vorm’

Tussen 30 januari en 21 februari 2010 presenteert JCA DE KOK werk van de Leidse kunstenaar Pieter Geraedts.
JCA De KOK is een nieuw Haags kunstenaarsinitiatief, dat in september een tentoonstellingsruimte opende aan de Lange Beestenmarkt. Als eerste was hier te zien de tentoonstelling Plaatsbepaling  met werk van de aangesloten kunstenaars.

Pieter Geraedts, (Warmond, 1940),  is zijn hele leven al kunstenaar. Zijn kunstenaarsschap is gewijd aan een zeer konsekwent oevre, met als leidraad ‘het afbakenen van leegtes’. Begonnen als pottenbakker, maakte hij later installaties van diverse materialen en alledaagse produkten zoals plastic emmers en zinken teilen.
De laatste jaren vervaardigt hij beelden van één specifiek materiaal: de kranten ‘van de vorige dag’  worden vermalen tot pulp en verwerkt in abstracte sculpturen van een grote, ondoorgrondelijke schoonheid. In deze werken wordt het hedendaagse, voortdurende bombardement van informatie getransformeerd tot een moment van stilte. De tijd wordt even stopgezet en is tegelijkertijd zeer voelbaar in het gerecyclede materiaal.

Vanaf de jaren 60 nam Geraedts deel aan verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland. In 2004 was zijn werk te zien in ‘Twee Broers’, een tentoonstelling bij het Kröller-Müller Museum samen met zijn broer Thom.
Diverse musea, waaronder het Kröller-Müller Museum Otterlo Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam kochten werk van hem.

In de tentoonstelling ‘Ergens tussen de chaos en vorm’ brengt hij oud en nieuw werk van krantenpulp bij elkaar.
In de sobere witte ruimte aan de Lange Beestenmarkt krijgt de bezoeker de rust en ruimte om deze bescheiden beelden met aandacht tot zich te nemen.

Tijdens Hoogtij # 20 wordt de tentoonstelling van Pieter Geraedts aangevuld met werk van een andere generatie kunstenaars, die in een eigen beeld op de sculpturen van Geraedts zullen reageren.

‘Ergens tussen de chaos en vorm’ wordt geopend op zaterdag 30 januari om 16 uur.
De tentoonstelling is te bekijken tijdens hoogtij # 20 op vrijdag 12 februari van 19 tot 23 uur.